Sorteringsguide

Bølgepapp

Bølgepapp skal ikke kastes i de orange posene. Det koster ingenting å levere bølgepapp på Returstasjonene for en privat kunde. Småesker i bølgepapp kan rives i stykker og legges i restavfallet.

Unntak!

Remiks har ikke anledning til å ta i mot radioaktivt avfall, pyrotekniske objekter, fyrverkerier og eksplosiver. Ei heller dyrekadavre. Noen avfallstyper han spesielle pakke og leveringsbetingelser, som risikoavfall fra helsesektoren og farlig avfall, f.eks. asbest og vinduer.

Sorteringsguide kan du finne på sortere.no ved å klikke her .Skriv inn hvilket avfall du er usikker på hvordan skal sorteres. Her finnes også oversikt på Returpunkter og Returstasjoner

Sorteringsguide på flere språk

Norsk

Sorting guide English - Engelsk

دحلتريت بنو لع ا لكايلس ال فذي رست - Arabisk

መምርሒ ምፍልላይ-ጉሓፍ - Tigrinja

TILMAAMAHA KALA SOOCIDA QASHINKA - Somalisk

Optisk sorteringsløsing

Avfallet som du kaster i kjøkkenbenken skal sorteres i fem forskjellige poser og kastes i samme dunk. Fargene på posene skiller avfallstypene fra hverandre. Avfallet blir transportert til det optiske sorteringsanlegget på Nordøya. Her blir posene skilt fra hverandre slik at de forskjellige avfallstypene havner i hver sine containere som siden blir sendt til gjenvinning.

Grønn pose - Matavfall

Matavfall kastes i grønn pose. Middagsrester, frukt, grønnsaker, eggeskall, mel- og bakevarer, teposer, kaffefilter, melkeprodukter, små mengder tørkepapir, små mengder blomster.

Rød pose - Papir og lettkartong

Papir skal kastes i rød pose. Aviser, ukeblader, tidsskrift, skrivepapir, postreklame uten vareprøver. Samt lettkartong som frokostblandingesker, eggkartong, vaske- og skyllemiddelesker, pizzaesker, skoesker, annen lett emballasjekartong.

Oransje pose - kun for drikkekartong

Drikkekartong kastes i oransje pose. Alt må være rengjort, dvs. skyllet og tørket. Melk- og juicepakker, pudding- og sauspakker.

Blå pose - Plastemballasje

Plast kastes i blå pose. Folie, poser, kanner, begre, bokser, kaffeposer og plastflasker som ikke pantes. Husk at plasten må være renest mulig. Skyll kun med kaldt vann. Skitten eller tilgrist plast kaster du i restavfallet.

Nøytral pose - Restavfall

Restavfall kastes i et vrengt handlenett eller hvit avfallspose. Her kaster du avfall som ikke skal i en av de andre posene. Bleier, skitten plast, skitten kartong, gavepapir, konvolutter, plastgjenstander, støvsugerposer, isopor med mer. Dersom du kaster porselen og keramikk må du huske å pakke det godt inn så andre ikke skjærer seg.

Hovedregelen er at dersom du er usikker på hvilken pose avfallet skal kastes i, så er det best å kaste det i restavfall.