To år med pandemi og redusert aktivitet var over, og man kunne starte på ny frisk. I løpet av 2022 var Remiks med på en rekke aktiviteter i regi av UE.
Ungt Entreprenørskap i barneskolen
For barneskolen benytter Ungt Entreprenørskap seg av et pedagogiske metode som heter SMART. Hovedfokuset i SMART Remiks ligger på sortering, gjenbruk, resirkulering, matsvinn og avfall som ressurs.
Ungt Entreprenørskap gjør avtaler med skoler, planlegger gjennomføringen av prosjektene og inviterer Remiks til å delta aktivt. I forkant av prosjektgjennomføring kjører Ungt Entreprenørskap også kurs for lærerne som skal delta i prosjektet.
– Vi får et glimt inn i en verden som er lite begrenset av faktorer som økonomi, teknologi og praktiske forhold, men Thomas Vassbotn Mæhlum, kommunikasjonsrådgiver i Remiks og en del av juryen for SMART-programmet i 2022.
– 5.klassingene bruker fantasien godt, og kommer opp med innovative løsninger og fabelaktige modeller i løpet av SMART-perioden. Det er artig å være med, og det er lærerikt for oss voksne.
Elevbedrifter og ungdomsbedrifter
I ungdomsskolen og videregående bruker Ungt Entreprenørskap i stor grad elevbedrift og ungdomsbedrift som pedagogisk metode. Det handler om å ha en idé og gjøre noe med den.
Elevene får starte, drive og avvikle en liten bedrift over en periode.
I 2022 har Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark hatt stort fokus på bærekraft når skoler går i gang med både elevbedrift og ungdomsbedrift. Mye av inspirasjonen, oppgavene og den faglige formidlingen har derfor omhandlet miljø, avfall og gjenbruk i år.
Dette er i tråd med den nye overordna delen i fagfornyelsen, hvor et av de tre store tverrfaglige temaene er bærekraftig utvikling.
Gründer-Idol
Gründeridol er en pitchkonkurranse for årets ungdomsbedrifter.
Alle Ungdomsbedriftene i regionen kan melde seg på og får fem minutter til å overtale en jury sammensatt av lokalt arbeids- og næringsliv om hvorfor akkurat deres forretningsidé fortjener å stikke av med førstepremien.
Formålet med konkurransen er å gi ungdomsbedriftene en arena hvor de kan få tilbakemeldinger og råd fra næringslivet, samt å utvide deres nettverk og gi dem øvelse i å selge sin egen forretningsidé – et must dersom de ønsker å gå helt til topps under Fylkesmesterskapet.
Juryen består av personer fra lokalt arbeids -og næringsliv i de fem byene vi gjennomfører Gründeridol. Elevenes pitch bedømmes etter kriterier og vektlegges etter
- løsning (40 %)
- presentasjon (40%)
- ideens miljømessige, sosiale og økonomiske bærekraft (20 %).
I Tromsø deltok 11 bedrifter og Remiks var med i juryen.
Fylkesmesterskap
Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i 2022 ble gjennomført tross pandemien. Mesterskapet ble avholdt i flere byer i Troms og Finnmark; Harstad, Tromsø, Alta og Vadsø.
Hundrevis av seere kunne følge med på en felles strømmet sending, som var en stor suksess. Remiks sin bærekraftspris var en av prisene som ble delt ut,