Kildesortering made easy

Enormt vanskelig er det ikke å kildesortere, men likevel erfarer vi at 67% av det den gjengse innbygger i Tromsø og Karlsøy fyller restavfallsposen med avfall som skulle og burde vært kildesortert.

Vi vet at mye av grunnen er mangel på kunnskap om hva som skal hvor. Hvor ren skal plasten være før den hives i lilla prikkede pose, hva er egentlig potetgullposen laget av?

Under følger noen tips og triks og en sorteringsguide for deg som er student.

Tips 1: Lær deg systemet

Remiks sorterer avfallet optisk. Dette innebærer at på vårt sorteringsanlegg er fargen på posen avgjørende for  hvorvidt avfallet sorteres riktig fra det ankommer oss.

Prikkede poser sorteres ut maskinelt, slik at sortert avfall går til materialgjenvinning. Restavfallsposer går direkte til forbrenning hos Kvitebjørn Varme, og bidrar til oppvarming blant annet av sykehuset (UNN).

Sortert avfall sendes videre via returselskaper til gjenvinning. Hva som sendes hvor varierer noe, da sortert avfall er ressurser som Remiks (og dermed eierkommunene) får betalt for. Du kan lese mer om hva som skjer med avfallet her

I hele EU er det et krav om at gjenvinningsgraden skal opp, og CO2-utslippene skal ned. Vi skal jobbe for et mer bærekraftig samfunn. Nøkkelen hos deg som forbruker er at bærekraft begynner under kjøkkenbenken. 

Riktig sortert avfall går til materialgjenvinning, vi utnytter ressursene en eller flere ganger til. Da sparer vi jomfruelige ressurser og reduserer utslipp. Dette er også økonomisk bærekraftig, Remiks og eierne (Tromsø og Karlsøy kommuner) tjener penger på å selge sortert avfall til returselskapene og produsentene. – Jo mer sortert avfall som leveres, og jo bedre det er sortert, jo mer tjener kommunene.

Restavfallet går direkte til Kvitebjørn Varme AS, som leverer fjernvarme i Tromsø. Sjøl om dette er en hensiktsmessig bruk av ressursen som ligger i restavfallet, er CO2-utslippene ved forbrenning enorme. Nesten 1/3 av kommunens samlede utslipp stammer fra Kvitebjørn. 

67% av restavfallsposen er avfall som burde ha vært sortert ut i prikkede poser. 67% er ressurser som brennes i stedet for å bli til nye produkter.

Tips 2: Farger og merker

I Norge gjør vi nytte av en nasjonal merkeordning. Denne er frivillig, men stadig flere produsenter velger å slenge seg på, og markerer sin emballasje med farger og/eller merker som skal gjøre det enklere for deg å sortere.

 

 

 

Farger og symboler går igjen på emballasje, poser og avfallsdunker.

Tips 3: Kjenn til dine returmuligheter

I Tromsø og Karlsøy finner du returstasjoner og dessuten Miniretur i regi av Remiks. Gjenbruksvarer kan leveres på returstasjoner og på REBELL Remiks Bærekraftsenter

Lørdagsåpen returstasjon På våre returstasjoner kan du levere det aller aller meste. Kyndige Kundeveiledere bistår deg dersom du skulle lure på hvor du skal kaste hva. 

Det aller meste er gratis å kaste. Dersom din huseier låner deg avfallskortet til husholdningen kan du kaste “alt” på en returstasjon. På returstasjonene kan du også levere gjenbruksvarer, som vi sørger for at havner på REBELL for videresalg

Miniretur er en mobil returstasjon som med jevne mellomrom dukker opp på Tromsøya og i bynære områder. På Miniretur kan du også levere det aller meste, inkludert elektrisk avfall, batterier, spraybokser og annet. Husk bare at du kun kan levere “mengden du kan bære”. Større lass med avfall må du sjøl frakte til en returstasjon.

Sjekk ut nettsiden for å se når Miniretur befinner seg i bydelen du bor i.

 

REBELL Remiks Bærekraftsenter finner du i Kvaløyvegen 329 nært K1 og Jekta, i samme bygg som Buldreterminalen. Her venter 1000 m2 med bruktbutikk, drive-in levering av gjenbruksvarer, aktiviteter og kurs – alt med fokus på bærekraftig samarbeid og kampen for miljøet.

REBELL tar gjerne imot det du ikke lenger trenger, og som andre kan finne nytte i. 
Du kan også levere gjenbruksvarer på våre returstasjoner, så sørger vi for at de havner på REBELL.

 

Det finnes dessuten en produsentansvarsordning som medfører at en rekke butikker plikter å ta imot defekte varer som de sjøl selger. Elektrokjedene skal ha løsninger for å ta imot ødelagt elektronikk, dagligvarebutikkene skal kunne håndtere småelektrisk, lyspærer/-rør og ikke minst batterier. 

Tips 4: Gratis kildesorteringsposer i butikk


Prikkede poser er gratis for alle innbyggere i Tromsø og Karlsøy. Du finner disse i et stort utvalg butikker, i tillegg til på REBELL og på UiT.

Ta med deg en rull når du likevel er på handletur. Husk at prikkede poser bare skal brukes til kildesortert avfall:

  • BLÅ prikkede poser:
    Papp, papir og kartong
  • LILLA prikkede poser:
    Plastemballasje
  • GRØNNE prikkede poser:
    Matavfall

Ta med deg kun det du trenger. En dunge ruller under kjøkkenbenken tar bare opp plass.

Poser til restavfall ar ikke en del av tilbudet, og heller ikke noe som betales gjennom renovasjonsgebyret.
Vi anbefaler at du benytter et vrengt handlenett fra butikken. På den måten får du i alle fall brukt posen to ganger – først når du bærer varene hjem fra butikken og deretter til avfallet som skal kastes.
Du kan også kjøpe avfallsposer på rull. Det finnes mange varianter å velge fra. Vi anbefaler litt kvalitet, så posen verken revner hos deg, i avfallsdunken, renovasjonsbilen eller på vårt sorteringsanlegg. 

Du kan også kjøpe restavfallsposer fra Remiks på REBELL Remiks Bærekraftsenter.

Tips 5: Sorteringsguide

Printer du ut denne, så har du en guide du kan henge opp på innsiden av skapet eller annen egnet plass.

 

Du kan også finne en grei oversikt over hva skal hvor på denne siden på Remiks.no.

Sortere.no gir deg svaret på ALT du måtte lure på rundt  kildesortering. Her kan du søke opp hva det måtte være, og få et konkret svar på hvilke prikkede poser eller dunker avfallet skal havne i. 

Sortere.no finnes også som app. Last den ned og ta den med deg i lommen!

 

Tips 6: Spør oss

Mange “vet” hvordan avfall skal sorteres uten egentlig å vite. Andre er usikker, men vet ikke hvor de skal oppsøke informasjon. Hvordan er det med deg?

Remiks.no gir deg mye og grundig informasjon rundt avfallshåndtering i Tromsø og Karlsøy, hvorfor kildesortering er så viktig, og hva som skjer med avfallet du leverer. 

Sortere.no bistår med konkrete og spesifikke detaljer rundt kildesortering – hva skal sorteres hvor?

Vi tar gjerne imot spørsmål!
På Remiks er kompetansen høy og bred. Vi tar imot alle spørsmål og kommentarer, her er det høyt under taket og lav terskel.
Send en e-post til post@remiks.no eller kontakt prosjektgruppa direkte:

Prosjekteier:
Kommunikasjonsavdelinga v/Thomas Vassbotn Mæhlum, thomas@remiks.no, tlf. 95 13 55 22
Prosjektleder:
Benedikte Faksvåg, benedikte.faksvag@remiks.no, tlf. 98 06 27 00
Prosjektmedarbeider:
Una Arntzen, una.arntzen@remiks.no, tlf. 91 53 58 04

Du finner oss også på sosiale medier, dersom en melding eller kommentar der passer deg bedre.