
Remiks skyter fart
I Miljørapporten for 2020 har vi valgt å sette fokus på matavfall. Matkasting har store miljøkonsekvenser da matproduksjon og matsvinn utgjør en av verdens største CO2-utslipp.
I Remiks håndterer vi flere tusen tonn matavfall i året og nærmere ti kilo matavfall hvert eneste minutt. Det viktigste er å kaste minst mulig mat, men når maten først er kastet skal vi sikre at avfallet blir håndtert på best mulig måte.
Britt Mathisen Limo, adm. direktør i Remiks Miljøpark
Gjennom å tilrettelegge for velfungerende avfallssystemer og fokusere på både økonomisk, miljø- og samfunnsmessig avkastning, vil Remiks være en pådriver for å redusere utslipp og sikre at verdier ikke går til spille.
I 2019 ble hele 17% av all tilgjengelig mat i verden kastet…
… dette tilsvarer
… samtidig lider 11% av verdens befolkning av sult.
Alle land som har målt matsvinn, viste betydelige nivåer og det er uavhengig av inntektsnivå. Hvis matsvinn og matavfall var et land, ville det være den tredje største kilde til klimagassutslipp.
FOOD WASTE INDEX REPORT 2021
… dette utgjør
Men i 2020 har Tromsøværingene vært ivrige matreddere og reddet
Poser med overskuddsmat gjennom
Too Good Too Go-appen
LENE KALLUM, TOO GOOD TO GO
Nærhet til produktene øker innsatsen vår med å redusere matsvinn, og er en helt avgjørende del av vår forretningsmodell. Når Too Good To Go først kom, så vi med en gang at dette var en fin måte å ivareta det matsvinnet vi hadde.
PÅL EINAR EILERTSEN, KAFFEBØNNA TROMSØ
Et år med pandemi har satt sine spor for mange virksomheter. For Remiks sin del har pandemien påvirket klimaregnskapet i positiv retning. Siden 2019 har Remiks hatt en nedgang i utslipp på 16 %. Hovedårsaken til denne nedgangen er overgangen fra diesel til biodiesel på Remiks Husholdning sine kjøretøy
PETTER STRAND, REMIKS MILJØPARK
Vi gjorde alt vi kunne for å opprettholde innsamling av avfall. Og det klarte vi ved hjelp av strenge smitteverntiltak, ingen smittetilfeller og bare noen få i karantene. Det er vi både stolte og glade over.
STIAN KJELLMO, REMIKS HUSHOLDNING
Etter oppgradering av Remiks sitt sorteringsanlegg, er sorteringsgrad på rundt 97 % og over
Materialgjenvinningen gikk noe ned på grunn av mer restavfall
Ungt Entreprenørskap velger samarbeidspartnerne med omhu. Remiks er en fremoverlent partner som hele tiden utfordrer oss, slik at vi utvikler oss som organisasjon og samarbeidet vårt videre. Remiks ble samarbeidspartner i 2015, og et av de første ressursselskapene som startet et samarbeid med oss på landsbasis.
LIV BRANDVOLL, UNGT ENTREPRENØRSKAP TROMS OG FINNMARK
Klikk for å filtrere på tema
I Miljørapporten for 2020 har vi valgt å sette fokus på matavfall. Matkasting har store miljøkonsekvenser da matproduksjon og matsvinn utgjør en av verdens største CO2-utslipp.
Mat står for over en fjerdedel av verdens klimagassutslipp. Hvordan er dette mulig og hva kan vi gjøre for å spise mer bærekraftig?
Verdens Matvareprogram er klar på at mye må gjøres, for å få ned matsvinn og matavfall i verden. 931 millioner tonn mat eller hele 17 % av all mat som var tilgjengelig i verden i 2019, ble kastet
I 2018 kastet vi mer enn 390 000 tonn spiselig mat i Norge. Dette utgjør 74 kg per innbygger.
Matsentralen i Tromsø ble opprettet i 2016 og kan sies
I 2023 skal alle kommuner ha innført en gjenvinningsordning for sitt matavfall.
Remiks samler inn avfallet fra deg som innbygger i Karlsøy og Tromsø. Avfallet tar turen innom det optiske sorteringsanlegget på Remiks Miljøpark, før det sendes videre til gjenvinning i inn- og utland.
Siden sommeren 2020, har Remiks hatt et komposteringsprosjekt blant ti Tromsøbaserte familier.
I løpet av de neste årene kan matavfallet ditt fylles på som drivstoff på kjøretøyene i landsdelen.
Remiks vil, gjennom å tilrettelegge for velfungerende avfallssystemer og fokusere på både økonomisk, miljø- og samfunnsmessig avkastning, være en pådriver for å redusere utslipp og for å sikre at verdier ikke går til spille.
– Vi satte strenge smitteverntiltak og kunne samtidig holde det meste åpent, forteller Stian Kjellmo, driftssjef i Remiks Husholdning.
Remiks Næring og Remiks Produksjon bestemte seg for å fusjonere til ett selskap i 2020. Som et felles Remiks Næring er selskapet klar for framtidens utfordringer og muligheter.
Et år med pandemi har satt sine spor for mange virksomheter. For Remiks sin del har pandemien påvirket klimaregnskapet i positiv retning.
Det å komme på besøk til Remiks Miljøpark er meget populært. Koronasituasjonen gjorde at vi måtte stenge ned anlegget for besøkende i størsteparten av 2020.
Remiks fikk en hypermoderne, miljøvennlig og helelektrisk avfallskvern ved juletider i 2020.
Remiks har samarbeidet med Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark siden 2015. Vi velger samarbeidspartnerne våre med omhu, poengterer daglig leder, Liv Brandvold.
Remiks har ikke bare en bruktbutikk fysisk og på nett. I samarbeid med Framtiden i våre hender nord, har vi også et bruktmarked.
Returordningen i Norge innebærer at produsenter og importører, har ansvar for å finansiere gjenvinning av produktene sine når de blir til avfall – eksempelvis plastemballasje. Det vil si blåposen i Tromsø og Karlsøy.
Remiks tok i 2020 initiativ til å utvikle et nettverkssamarbeid i avfallsbransjen i Nord-Norge, med mål om å utarbeide felles strategier og plattformer for grønn omstilling og sirkulær økonomi i vår region.
Remiks planlegger å etablere ett storskala bærekraftsenter for gjenbruk i Tromsø.
Avfallsmegling Nord ble etablert i april 2020. Formålet med selskapet er å sikre våre partnere langsiktige, gode og bærekraftige løsninger for sine ressurser, forteller Erik-André Sølberg, megler i selskapet.
Remiks skal være best på ressurshåndtering i nord og vi skal styrke vår posisjon i markedet. Hvorfor? Fordi våre barn og framtidens generasjoner fortjener, at vi behandler verdens reneste natur og største ressurser etter de høyeste standardene som er.
Britt Mathisen Limo, adm. direktør i Remiks Miljøpark
KUNDESERVICE TLF: 776 01 900
E-POST: post@remiks.no
ADRESSE: Ringvegen 180, 9018 Tromsø