Hva vil det si å kompostere eget matavfall?

Siden sommeren 2020, har Remiks hatt et komposteringsprosjekt blant ti Tromsøbaserte familier.

Hvordan er det å kompostere eget matavfall og hvordan kommer man i gang?  

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er David-Jensen-@jensenmedia-web-07004-1024x683.jpg
Nina Kvanmo og hennes familie har vært med i komposteringsprosjektet til Remiks. Her med sin Joraform varmkompostbeholder.

Gjennom å kompostere eget matavfall hjemme kan du spare miljøet for både avfall og transport. I tillegg får du et mer bevisst forhold til hvor mye mat du kaster – det kan med stor sannsynlighet redusere matsvinnproduksjonen hjemme. Det er vel heller ingen som klager over litt ekstra næringsrik og hjemmeprodusert jord til potteplantene eller kjøkkenhagen sin? 

Kompostjord på åtte uker 

Testfamiliene i prosjektet til Remiks har fått utdelt en varmkompostbeholder. Det betyr at matavfallet holdes helt tett og isolert i en trommel, noe som fører til høy varmeproduksjon og som igjen effektiviserer komposteringsprosessen.

Når du komposterer eget matavfall, er det flere elementer som er viktige å forholde seg til for å lykkes. Trommelen som testfamiliene har fått utdelt skal gjøre det enkelt å tilføre luft gjennom ventiler på trommelen og en roteringsfunksjon på siden.

Vi kaster mye mat

Nina Kvanmo og familien har vært en av testfamiliene i prosjektet og kompostert eget matavfall siden juli 2020.

– Det er veldig gøy! Vi har lært mye underveis, og jeg gleder meg til å lære mer om komposteringsprosessen de neste vårmånedene.

Har komposteringen påvirket matsvinnet i husholdningen?

– Vi har helt klart fått et annet forhold til matavfallet vårt. Når jeg så mengdene som samlet seg opp, da tenkte jeg: Shit! Kaster vi så mye mat?, sier hun ettertenksomt

Hun forklarer hvordan de har fått et annet forhold til jorda, og at det er spennende fordi det ikke er én riktig fasit. Videre fastslår hun at dette er kunnskap vi som moderne mennesker virkelig trenger.

– Vi som mennesker må finne ut hvordan matavfallet blir til jord og vi kan få noen råd og tips på veien. Men vi må faktisk selv bruke sansene for å få det til, avslutter Nina Kvanmo.