Bærekraftrapport 2021

Tema: Hva kan vi gjøre sammen for å redusere mengden avfall?

Måten vi lever på er ikke bra – hverken for oss eller for planeten. Heldigvis er veien til bedring mye kortere enn vi tror.

0
Antall kilo CO2 hver av oss slipper ut hvert år i Norge

Man trenger ikke å være rakettforsker for å vite at jorda sliter. Vi må endre måten vi lever på. Uten forbehold. EU sitt omstillingsprogram Horizon har som mål å endre Europa til et livskraftig sted å leve i løpet av 10 år. Horizon er det største fellesprosjektet i Europa på 80 år. Det er ikke småkrefter som er i sving når jorda skal tilbake i balanse. Vi er den eneste arten på jorda som aktivt ødelegger den. Vi er også den eneste som kan fikse den.

Velg smart, bruk smart, kast smart

Velg smart

Når du har veldig lyst til å kjøpe noe; vent til dagen etter. Kanskje oppdager du at du egentlig ikke trenger den – og du har spart deg selv for penger og miljøet for belastning.

Når du har bestemt deg for å kjøpe noe; sjekk om det er mulig å kjøpe den pent brukt i stedet for ny. 

Jo mer tidløst ting er, jo lenger tid tar det før det går av moten, og jo lenger varer det før du trenger å bytte det ut.

Bruk smart

Det viktigste du kan gjøre for miljøet og for lommeboka, er å ta vare på ting. Det kan være enkle grep som å huske å sette sko inn med skokrem så sømmene ikke tørker ut og skoen ikke ramler fra hverandre.

Alle ting trenger vedlikehold. Hvis du setter av litt tid til å lære deg hvordan du kan ta vare på ting du kjøper, sparer du lett tusenvis av kroner i året!

Og vis tingene omsorg. Husk at er noen som skal glede seg over den når du selger den videre.

Kast smart

Alt vi eier kan få nytt liv når vi er ferdig med det. Det som var en bolig for tomater i gryteretten, kan bli en del til en sykkel i sitt neste liv. Men kun hvis du kaster smart.

Dessverre får bare halvparten av alt eier et nytt liv, rett og slett fordi vi ikke setter oss inn i hvordan vi sorterer avfallet. Skal vi nå klimamålet må nesten alt vi eier kunne gjenbrukes.

Her finner du en superenkel oversikt over hvordan du sorterer for å gi tingene et nytt liv.

 

0

kilo avfall hver familie kaster hvert år

Løsningen på miljøproblemet er ikke å gå tilbake til huleboerlivet igjen. Vi mennesker er en naturlig del av jorda evolusjon og vi vil fortsette å utvikle oss. Vi har skapt en ubalanse i økosystemene og det skal vi gjøre noe med. Vi kan leve livskraftig.

På denne nettsiden har vi samlet masse spennende stoff som gjøre det enklere å komme i balanse. Ikke bare med jorda, men kanskje også med oss selv. Ting har en tendens til å henge sammen.

Velg smart, bruk smart og kast smart er vår inspirasjonsguide på veien. Vi setter stor pris på at du vil henge med oss.

Styrets årsberetning for 2021

Remiks jobber for at mest mulig av avfallet i Tromsø kommer til nytte igjen. Vi jobber også for å redusere mengden avfall før det havner hos oss. I styrets beretning blir du litt bedre kjent med oss som bedrift og hvordan vi jobber.

Vårt mål er å kutte Remiks egne utslipp med 25 % innen 2026.

Forbruk forurenser

Det er kjipt å tenke på det, men hver og en av oss forurenser ganske mye. Det meste stammer fra produksjon og transport av alt vi bruker og forbruker. En rapport fra «Journal of Industrial Ecology» viser at over 60 % av alt utslipp og 80 % av alt vannforbruket i verden er fra forbruk hver og en av oss er ansvarlig for. Det er altså ikke de store flyselskapene eller teknologiselskapene som er miljøverstingene. Det er oss selv.

Vår ansvar på Remiks er å sørge for at alt avfallet ditt blir tatt vare på og gjenbrukt på en forsvarlig måte. Men vi får bare gjenbrukt halvparten av alt som leveres til oss. Derfor er det avgjørende at mengden avfall går ned for å redusere utslippene fra forbruk.

Hver husstand i Tromsø kaster i snitt 565 poser avfall – hvert år. Det er 12 poser i uka.

Vi eier i snitt 359 klesplagg hver og kaster 23 kg klær i året.