Innfører optisk sortering
I løpet av 2006 og 2007 ble optisk sortering innfaset for alle husstander i hele Tromsø kommune.
Milepælen er betydelig, og renovasjonsselskapet må nok en gang gjøre en kjempejobb på informasjonssiden for å få alle til å sortere riktig i de optisk fargede posene.
Spesielt er det viktig å formidle informasjonen om at mat og plast må separeres. At man for eksempel ikke kan kaste mat som var utgått på dato, mens det ennå ligger innpakket i plast. Maten skal i den grønne posen, og plast skal i den blå. Hvis plasten er veldig skitten, må den skylles med vann først.
En annen utfordring som stadig vender tilbake, er dunkplassering på dager med stort snøfall. Hvis dunkene plasseres på fortau eller på vei doses de ned når brøytebilen kommer.
Rådet for å unngå dette er å la dunken stå i egen innkjørsel, og trekke den inn en god meter inn fra veien. Da kan veien brøytes uten at dunken blir truffet, samtidig som sidelasteren akkurat klarer å nå den.
Da Remiks startet med optisk sortering, fantes det allerede en løsning med kun svarte og hvite poser hos RenoVest i Vesterålen. Avfallsservice i Nordreisa hadde også begynt med optisk sortering før Remiks. Men det største og mest moderne optiske sorteringsanlegget på dette tidspunktet, ble etablert i Tromsø. Fortsatt ligger 80 prosent av alle optiske sorteringsanlegg her til lands i Nord-Norge.
Et optisk sorteringsanlegg innebærer behov for en annen type kompetanse blant de ansatte enn tidligere. I tråd med resten av samfunnsutviklingen. blir også behovet for spesialiserte og ofte tekniske utdanninger viktig innenfor miljøfaget.